وال پست یا وادار (به انگلیسی: wall post) که به صورت والپست هم نوشته میشود به معنای نگهدارنده دیوار و از جمله تجهیزات ساختمانی است که به کمک پروفیل فولادی ساخته میشود. وال پست، سبب درگیری دیوار و اسکلت شده و در نهایت موجب افزایش مقاومت و استحکام سازه میشود. وظیفهی نگهداری دیوارها در برابر نیروهای عمود بر صفحه و نیروهای خمشی و کمانشی که در اثر لرزش و زلزله به ساختمانها وارد میشود را به عهده دارد.
این شرکت به عنوان اولین تولید کننده وال پست در تبریز آماده ارائه محصولات خود به تمامی شهرها و استانهای مجاور ی باشد.
وال پست چه کاربردی دارد؟
وال پست به طورکلی کمک میکند تا دیوار و تیغهها بهتر و محکمتر به اسکلت اصلی ساختمان متصل شوند. درواقع والپست ها هنگام زلزله و باد، نیروهای وارده را از دیوار به فریم منتقل نموده و در نتیجه سبب استحکام بیشتر دیوار و پیشگیری از تخریب دیوار میشوند.
والپست با کاهش طول آزاد دیوار و فراهم کردن امکان جابجایی جانبی، سختی سازه را کاهش میدهد و بنابراین باعث تقویت عملکرد دیوار در برابر بارهای لرزهای دینامیک سازه میشود. اما توجه داشته باشید که به معنای این نیست که با وجود والپست، دیوار در اثر بارهای لرزهای هرگز ترک نخواهد خورد. باید یادآور شد که وال پست ها بارهای جانبی ناشی از زمین لرزه را تحمل نمیکنند!
ضرورت اجرای وال پست
طبق پیوست ششم آئین نامه ۲۸۰۰ مقررات ملی ساختمان، اجرای وال پست الزامی میباشد؛ زیرا ایران یکی از کشورهای زلزلهخیز است که هر چند وقت یک بار شاهد خرابی و واژگون شدن ساختمانهای مختلف آن میباشیم. مهندسین ساختمان با مطالعاتی که بر روی ساختمانهای ویران شده انجام دادهاند، متوجه شدند که استفاده از وال پست میتواند اجزای غیرسازهای را در ساختمان مهار کرده و میزان خسارت را بسیار کاهش دهد .
قبلا تصور میشد که با سالم ماندن المانهای اصلی سازه در حین زلزله میتوان از خرابی المانهای غیرسازهای مانند دیوارها و کاهش خسارات پیشگیری کرد. اما با زلزله سال ۱۳۹۶ کرمانشاه به متخصصان و مهندسان ثابت شد که این تصور کاملا اشتباه است!
در این زلزله ساختمانهایی مشاهده شدند که المانهای اصلی آن مانند ستونها و سقف سالم بودند اما نتوانستند از وارد شدن آسیب به کل سازه جلوگیری کنند و عملکرد کلی سازه را زیر سوال برده و به المانهای غیر سازهای مانند دیوارها، تاسیسات و تیغهها آسیب زده و منجر به خسارات جانی و مالی زیادی شدند.
وادارهای نبشی سابق
تا چند سال پیش اتصال دیوارها به سازه و اسکلت ساختمان توسط دو نبشی (وادار) به کف و زیر تیر انجام میشد که این مرحله از نصب هم در نقشهکشی سازه مشخص شده بود و جهت مقاومسازی دیوار نصب میگردید که متاسفانه عملکرد بسیار ضعیفی در مقابل زلزلهها بهخصوص زلزلهی کرمانشاه در سال ۱۳۹۶را داشته است و مهندسین در تحقیقات میدانی به عمل آمده، متوجه این موضوع شدند که در اکثر ساختمانهای خراب شده، تمام نبشیها کمانش کرده و باعث آسیب به دیوارها و همچنین آسیب کلی به سازه در ناحیهی اتصال نبشیها به خود سازه شده است.
وال پست جدید منقطع یا ناودانی منقطع جایگزین وال پست نبشی
در گذشته، با نبشیکشی دیوار را مقاوم میکردند، اما چون نبشیها عملا در زمان زلزله عملکردی نداشتند و یکپارچگی دیوار را حفظ نمیکردند، در روش جدید، به منظور تسلیح و مقاومسازی دیوار در زمان زلزله مطابق پیوست ششم آیین نامه ۲۸۰۰ استفاده از وال پست جدید منقطع یا ناودانی منقطع عملکرد دیوارهای غیرسازهای را بهبود بخشیده است.
والپست | ناودانی منقطع چیست؟
والپست منقطع، المانی است که برای متصل کردن میانقاب های سازهای و غیر سازهای و تیغهها به اسکلت ساختمان به کار میرود. والپست منقطع با اتصال کشویی در مقابل نیروهــای وارد شــده در اثر زلزلــه مقاومت کرده و سـپس بـه حالـت اولیهی خود باز میگردند. استفاده از وال پست منقطع علاوه بر مطابقت با استاندارد آیین نامه ساختمان حداقل ۳۰ درصد هزینهها را کاهش میدهد.
وال پست منقطع
انواع وال پست از نظر شکل ظاهری
وال پست ها از نظرشکل ظاهری به دو نوع افقی و قائم دستهبندی میشوند. انواع وال پست وظیفهی یکسانی دارند و با جداسازی دیوار از اسکلت و توزیع صحیح نیروها، از خرابی سازه و آسیبدیدگی آن جلوگیری میکنند.
وال پست قائم یا وال پست عمودی
در دهانههایی که طول دیوار بیشتر از ۴ متر باشد، یا طول دیوار بیشتر از ۴۰ برابر ضخامت دیوار باشد، طبق آئیننامه، جهت جلوگیری از بارهای خمشی، کوتاه کردن دیوار و افزودن تکیهگاه، حتما باید از والپست عمودی یا وادار میانه استفاده شود.
وال پست افقی
برای جداسازی بالاترین نقطهی دیوار از سقف به کار میرود و باعث مقاوم شدن دیوار میگردد. والپست افقی زمانی اجرا میشود که ارتفاع دیوار از ۳.۵ متر بیشتر شود یا ارتفاع دیوار ۳۰ برابر ضخامت دیوار باشد.
الزامات اجرایی وال پست چه هستند؟
به منظور اجرای صحیح وال پست در ساختمانها، الزاماتی وجود دارند که باید توسط سازندگان و مهندسان ناظر مورد توجه قرار گیرند. برخی از این الزامات عبارت هستند از:
- در دیوارهای پانلی، مهار خارج صفحه توسط نبشی یا المانهای مشابه صورت میگیرد و نیازی به اجرای وادار نیست. البته در صورت زیاد بودن ارتفاع دیوار و عدم توانایی آن در تحمل بارهای خمشی، باید از تیرک در تراز میانی و وادار انتهایی استفاده کرد.
- در دیوارهای بلوکی، به منظور مهار خارج از صفحه میتوان از نبشی یا بست U شکل متصل به ستون در دو انتهای دیوار و وادارهای میانی استفاده کرد. در صورت کم بودن ارتفاع این دیوارها (کمتر از ۳.۵ متر)، الزامی برای اجرای وادار انتهایی وجود ندارد.
- در تیغههای پنلی نیازی به اجرای وادار انتهایی یا میانی نیست. البته در صورت زیاد بودن ارتفاع، باید از ترکیب تیرک میانی و وادار انتهایی استفاده کرد.
- استفاده از وادار در تیغههای بلوکی مانند دیوارهای بلوکی است.
- در ترکیب تیرک و وادار، اتصال بین تیرک باید به وادار متصل شده و از اتصال آن به ستون خودداری شود.
- به منظور جلوگیری از آسیب به سازه در حین اجرای اتصالات مهار دیوارها، استفاده از میخهای کاشت به صورت ضربهای ممنوع است و باید از روش کاشت چرخشی (پیچ با نمره ۸ یا ۱۰) استفاده کرد.
- حداکثر فاصله قطعات مسلح کننده (میلگرد بستر) در ارتفاع دیوار یک متر است که باید قطعه بر اساس آن طراحی شود.
- محل نصب اتصالات در فاصله بین سقف تا دیوار، باید از لبه ستون به اندازه دو برابر ارتفاع تیر (حدود یک متر) فاصله داشته باشد. اتصالات در عرض دیوار نیز باید در فواصل یک متری نصب شوند.
طول آزاد مبنا برای اجرای وال پست چقدر است؟
طول آزاد دیوار خارجی نباید بیشتر از ۴ متر باشد. در دیوارهایی با طول بیشتر از ۴ متر باید از عضو قائم با مقطع فولادی یا بتنی به عنوان تکیهگاه جهت مهار خارج از صفحه دیوار استفاده کرد. به علاوه، در دیوارهای با ارتفاع بیشتر از ۳.۵ متر نیز استفاده از عضوهای افقی با مقطع فولادی یا بتنی برای کاهش ارتفاع آزاد ضروری است.
فاصله جداسازی دیوار و قاب چقدر است؟
تمام دیوارهای غیر سازهای باید به اندازه حداقل ۲۵ میلیمتر از زیر تیر و حداقل ۳۰ میلیمتر از بر ستون فاصله داشته باشند. این فاصله برای جلوگیری از ترکخوردگی دیوار در هنگام خیز عضوها است. به خاطر داشته باشید که فاصله جداسازی دیوار تا زیر سقف باید حداکثر مقدار بین ۲۵ میلیمتر و حداکثر خیز سقف در بلند مدت انتخاب شود.
دلیل پر کردن فاصله جداسازی دیوار و قاب چیست؟
فاصله جداسازی بین قاب و دیوار باید توسط مواد انعطافپذیر نظیر پشم سنگ ضد رطوبت (عایقبندی) و مش الیافی (جلوگیری از ترکخوردگی) پوشانده شود. در صورت خالی ماندن فاصله جداسازی، دیوار دیگر نقش نگهدارنده را نخواهد داشت.
آئین نامه اجرای وال پست چیست؟
مهمترین مرجع برای اجرای وال پست، استاندارد 2800 ایران (آییننامه ایمنی ساختمانها در برابر زلزله) و بخصوص پیوست ششم آن (طراحی لرزهای اجزای غیر سازهای معماری) است. البته در مبحثهای مقررات ملی ساختمان نیز اشارههایی به نحوه اجرا و اتصال وادارها شده است. از مهمترین کتاب های مهندسی عمران در این زمینه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استاندارد ۲۸۰۰ ایران: ویرایش چهارم، بند 7-5-3 (دیوار غیر سازهای)
- پیوست ششم استاندارد 2800 ایران: ویرایش چهارم، بند پ6-1-4-2-1 (وادارها)
- مبحث چهارم مقررات ملی ساختمان: ویرایش 1396، بند 4-9-1 (دیوارها)
- مبحث ششم مقررات ملی ساختمان: ویرایش 1398، بند 6-5-2-2 (ضوابط مربوط به جداکنندهها)
- مبحث هشتم مقررات ملی ساختمان: ویرایش 1392، بند 8-5-5-7، بخش پ (دیوارهای جداگر)
اگر به دنبال خرید والپست در تبریز با کیفیت و قیمت مناسب هستید با کارشناسان این شرکت تماس بگیرید.